2021 metus palydint

Netruko praeiti dar vieni metai. 2021-ieji buvo išties įspūdingi savo renginiais ir užimtumu. Nors po lietingo ir vėsaus rudens vandens augalai įsivažiavo vangiai, bet jau liepos antroje pusėje jie pasistengė mus nustebinti. Gausu buvo ir kelionių bei žygių. Apie visą tai galite paskaityti tvenkinuko tinklaraštye. Šiais metais čia pasirodė pusė šimto naujų straipsnių, apimančių kuo įvairiausias temas.

Kaip tai padaryti, kaip rasti visą informaciją? Pirmiausia siūlau pasinaudoti paieška ir susirasti norimą informaciją pagal raktinį žodį. O jei neieškote konkrečios informacijos, o tiesiog norite peržvelgti naujienas, galite peržiūrėti straipsnius iš eilės. Tvenkinukas.lt sukurtas kaip paprastas tinklaraštis, todėl nėra skirtumo, ar naujienų sraute eisite straipsnis po straipsnio žemyn, ar nuo pirmojo šių metų straipsnio apie lotosų veisles pakilsite viršun.  

O informacijos čia tikrai yra įvairios. Visų pirma, apie vandens lelijas, jų žydėjimą 2021 metų liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Vandens lelijos šiemet stebino žiedų gausa, todėl įvairiuose Lietuvos kampeliuose galima buvo pasigrožėti Viliaus Kairio sukurtomis jų ekspozicijomis: Kvapų naktyje Kauno botanikos sode, pirmojoje vandens lelijų parodoje Telšiuose gėlių salone „Skinta”, per Žolines Šiaulių akademijos botanikos sode. Tai turbūt pirmi metai, kai vandens ekspozicijų buvo tiek daug. 

Neatsiliko nuo vandens lelijų ir lotosai, jiems karšta vasara labai patiko. Pasigrožėti galite ne tik šių metų žydėjimu, bet ir pernai augintomis veislėmis: Nelumbo lutea, Nelumbo ‘Sunrise Brocade’, N. ‘Pekinensis Rubra’, N. ‘Mrs. Perry D. Slocum’

Neliko be dėmesio ir didžiosios vandens lelijos. Plačiau pristatėme ir nuostabų vandens augalą, vieną iš didžiųjų vandens lelijų – Euryale ferox. Jai skirti net du įrašai – žydėjimas ir rudeninės metamorfozės. Atsirado ir keletas archyvinės informacijos iš asmeninio albumo įrašų – Viktorijos auginimas 2018 ir 2020 metais, taip pat šie augalai Amsterdamo ir Helsinkio botanikos soduose.

Nemažas dėmesys ir „paprastom” temom: apie vandens lelijų spalvas, apie vandens ir pakrančių augalus (salotinė pistija, plūdenos, vilkdalgiai, papirusas, talijos, skiaustmenės ir daugelis kitų), apie vandens augalų kenkėjus (amarus, lūgninį lapgraužį).

Paminėti (kiek tai susiję su svetainės tematika) ir šių metų organizmaiešerys ir česnakė. Yra ir kitų įdomybių, kaip antai reta giluminė žuvis – gleivys.

Dar viena įdomi tema – kelionės ir žygiai. Po karantino suvaržymų labai smagiai sudalyvauta Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos organizuotame šaltinių žaidinime. Yra ir kelionių, susijusių su retais vandens augalais, pavyzdžiui, ežerine slepišėre ar ežerine lobelija,  o taip pat renginių, atkreipiančių dėmesį į retus augalus ar gyvūnus, kaip antai, medvarlių apskaita Renavo dvare

Visko čia tikrai nesuminėsiu, bet tikiu, kad puikiai praleisite laiką, apsilankę Tvenkinukas.lt. Nepamirškite įsigyti ir 2022 metų vandens lelijų kalendoriaus – su juo visus metus būsite arčiau vandens žiedų. 

Baigiantis metams noriu padėkoti visiems svetainės skaitytojams ir ypač straipsnių autoriams ir kelionių bendražygiams – be jūsų šis tinklaraštis tik „nuliukų ir vienetukų kratinys”, o metai nuobodūs. Daug sveikatos ir gerų emocijų ateinančiais, 2022 metais! Linksmų švenčių! Iki susitikimo 2022-aisiais!

Nuoširdžiai jūsų,
Jogaila Mackevičius